Theorie

Voor het halen van je autorijbewijs moet je naast het praktijkexamen ook je theorie halen. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen. De theorie die je hebt geleerd kun je dan ook weer toepassen tijdens de autorijlessen.

Theorie leren en examens oefenen 

Kijk in onze webwinkel voor theorieboeken en online examens.

Het theorie-examen 

Vanaf je 16de mag je al deelnemen aan het theorie-examen. Let wel op dat het theoriecertificaat anderhalf jaar geldig blijft. Slaag je in die periode niet voor het praktijkexamen, dan moet je nog een keer het theorie-examen doen. Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen, namelijk gevaarherkenning en verkeersregels en verkeersinzicht. 

Onderdeel één: gevaarherkenning

Onderdeel één bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Bij gevaarherkenning krijg je vragen over hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Het gaat dan niet zozeer over wat in de wet is geregeld, maar vooral wat verstandig is om te doen.

Onderdeel twee: verkeersregels en verkeersinzicht
Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan er 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht gaan. Bij verkeersregels en verkeersinzicht gaat het om ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen. De vragen die gaan over verkeersinzicht, hebben vooral betrekking op hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie.  

Slagen voor het examen
Om te slagen voor het theorie-examen moet je minimaal 13 van de 25 vragen goed hebben die gaan over gevaarherkenning. Daarnaast moet je 35 van de 40 vragen goed hebben die gaan over verkeersregels en verkeersinzicht.
Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een kwartier voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Om examen te mogen doen moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Theorie-examen reserveren
Het theorie-examen kun je zelf online bij het CBR reserveren. De betaling vindt plaats via ideal. Uiteraard kun je ook je theorie-examen door ons laten reserveren.

Ga naar de reserveringssite