Theorie

Voor het halen van je motorrijbewijs moet je naast je praktijkexamen ook je theorie halen. Ben je in het bezit van je autorijbewijs, dan kun je je theoriecertificaat halen tijdens je rijopleiding. Wel moet in het bezit zijn van theoriecertificaat A voordat je mag deelnemen aan het praktijkexamen AVD, tijdens het examen AVB (bijzondere verrichtingen) heb je nog geen theoriecertificaat nodig. Als je nog niet in het bezit van een autorijbewijs, dan moet je eerst je theoriecertificaat halen alvorens je mag beginnen met de motorrijlessen.

Kijk in onze webwinkel voor theorieboeken en online examens.

Het theorie-examen

Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig. Slaag je in die periode niet voor het praktijkexamen, dan moet je nog een keer het theorie-examen doen. Het theorie-examen voor de motor bestaat uit vijftig vragen. Dit zijn ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en vragen waarbij je zelf een getal in moet vullen. De vragen gaan over verkeersregels, verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek.

Slagen voor het examen

Om te slagen voor het theorie-examen moet je minimaal 44 vragen goed beantwoorden. Het theorie-examen voor de motor duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een kwartier voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Om examen te mogen doen moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Theorie-examen reserveren

Het theorie-examen kun je zelf online bij het CBR reserveren. De kosten van een theorieexamen bedragen € 25,55 en vindt plaats via ideal. Uiteraard kun je ook je theorie-examen door ons laten reserveren. 

Ga naar de reserveringssite