Motorrijles

Altijd al de vrijheid van een motor willen ervaren en besloten om je motorrijbewijs te gaan halen? Motorrijschool Vriends zorgt voor een goede rijopleiding, zodat je veilig de weg op kunt. Want hoewel de motor een geweldig vervoermiddel is, ben je ook kwetsbaarder op de weg dan in de auto. Een goede opleiding is dus ontzettend belangrijk. Met meer dan 25 jaar ervaring ben je bij Motorrijschool Vriends aan het juiste adres. Kijk onder andere naar de slagingspercentage's bij het CBR.

Hoe gaat de motoropleiding in zijn werk?

Het rijbewijs voor motoren (A-rijbewijs) wordt opgedeeld in 3 categorieën (A1, A2 en A).

  • Categorie A1 (lichte motor): dit rijbewijs kun je halen vanaf 18 jaar
  • Categorie A2 (middelzware motor): dit rijbewijs kun je pas halen als je twee jaar een rijbewijs A1 hebt en 20 jaar of ouder bent.
  • Categorie A (zware motor): dit rijbewijs kun je halen vanaf 22 jaar en als je twee jaar een rijbewijs in de categorie A2 hebt. Vanaf 24 jaar kunt je direct dit rijbewijs halen.

Ben je 24 jaar of ouder?

Wanneer je 24 jaar of ouder bent, dan mag je meteen op een zware motor rijden en haal je categorie A zonder beperkingen.

Ben je jonger dan 24 jaar?

Als je jonger bent dan 24 jaar en je motorrijbewijs wilt halen, dan zijn vanaf 1 januari 2014 de nieuwe regels van toepassing. Dit betekent dat je begint met het lichtst type rijbewijs A1 (lichte motor 125cc). Ben je twee jaar in het bezit van het rijbewijs A1 of ouder dan 20 dan mag je praktijkexaman door voor het rijbewijs type A2 (middelzware motor). Je kunt een prakijkexamen voor de zware motor (type A) afleggen als je twee jaar in het bezit bent van je rijbewijs voor de middelzware motor.

Wil je meer informatie? Lees hier alles over de nieuwe regels voor het motorrijbewijs.